Інтраопераційний алгоритм дій при виконанні лапароскопічної холецистектомії у хворих із супутньою варикозною хворобою вен нижніх кінцівок - FIRA, D. B. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2016)
Було обстежено хворих, у яких діагностовано хронічний калькульозний холецистит i варикозну хворобу вен нижніх кінцівок, та поділено їх залежно від ступеня ризику тромбоемболічних ускладнень на три групи – з низьким, помірним та високим ступенем ризику. При цьому враховували вік хворих, масу тіла, наявність хронічних захворювань та тривалість операційного втручання. Запропоновано тактичний алгоритм дій при виконанні лапароскопічної холецистектомії, в якому взято до уваги фактор Віллебранда, що дає змогу мінімалізувати вірогідність тромбоемболічних ускладнень у післяопераційному періоді для хворих різних вікових груп із врахуванням супутньої патології вен нижніх кінцівок. Це дозволить у перспективі дослідити зміни згортальної системи крові та вміст ендотелію при виконанні лапароскопічної холецистектомії за умов різного кута нахилу операційного столу.