Лапароскопічна герніопластика у лікуванні защемлених гриж у хворих похилого та старечого віку - VOROVSKYІ О. О.; SHAPRYNSKYІ V. O.; YATSKOV, D. A.; ZAKI, N. N. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2016)
Проаналізовано результати хірургічного лікування 118 (5,3 %) хворих із защемленою грижею. Вік хворих склав від 52 до 92 років. Із них 92 (69,0 %) хворим було виконано герніопластику із застосуванням поліпропіленового імплантата, 26 (31,0 %) хворим було виконано аутопластику. Хворих із защемленою грижею поділили на дві групи: в першу увійшли 60 (50,8 %) хворих, яким було виконано герніопластику із застосуванням поліпропіленового імплантата за “відкритим” способом; в другу – 32 (27,1 %) хворих, яким було виконано лапароскопічну алогерніопластику. 54 (45,8 %) пацієнти були оперовані із защемленою пахвинною грижею, трансабдомінальна преперитонеальна ендовідеогерніопластика була застосована 12 (5,7 %) хворим. У 39 (31,1 %) пацієнтів мало місце защемлення стегнової грижі, де 10-м (8,5 %) із них та- кож виконали трансабдомінальну преперитонеальну ендовідеогерніопластику. При первинній серединній локалізації грижових дефектів, що були прооперовані за екстреними показаннями з приводу даної патології, був 21 (17,8 %) хворий, із них у 14 (6,1 %) пацієнтів мала місце защемлена пупкова грижа, у 6 (2,6 %) – грижа білої лінії живота, в 1 (0,4 %) – грижа спігелієвої лінії. Із них 2 (2,4 %) хворих із грижею білої лінії живота та 1 (0,4 %) – з грижею спігелієвої лінії були прооперовані лапароскопічно. У групі хворих з післяопераційними та рецидивними грижами передньої черевної стінки защемлення спостерігали в 39 (33,1 %) випадках у пацієнтів, старших 60 років. Лапароскопічно було проопе- ровано 7 (5,9 %) хворих. Ускладнення в групі з “відкритим” способом оперування в післяопераційному періоді з боку післяопераційної рани були такі: серома – у 12 (14,3 %) хворих, нагноєння рани – у 5 (6,0 %) пацієнтів, евісцерація – у 1 (1,2 %) хворого. Померли 2 (2,4 %) хворих від прогресування перитоніту. При лапароскопічних – 1 (1,2 %) випадок кровотечі з нижньої епігастральної артерії та 1 (1,2 %) – інтраопераційне пошкодження тонкої кишки. Отже, застосу- вання ендоскопічних методів лікування защемленої грижі хворих похилого віку можливе, потребує подальшого вив- чення та вдосконалення.