Лапароскопічна корекція защемлених пахвинних гриж у дітей - BAIBAKOV, V. M. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2016)
Відомо, що серед гострих хірургічних захворювань у дітей защемлена пахвинна грижа складає численну групу та призводить до розвитку тяжких ускладнень (защемлення кишки, защемлення яєчника у дівчат, гостре порушення тестикулярного кровообігу у хлопчиків та ін.). Тому метою дослідження стало підвищення ефективності хірургічного лікування дітей із защемленою пахвинною грижею шляхом удосконалення операційної тактики. При виконанні ла- пароскопічної корекції защемленої пахвинної грижі у дітей запропоновано гідропрепарування тканин внутрішнього пахвинного кільця з використанням 0,9 % розчину хлориду натрію, що істотно знижує ризик травмування. Крім того, запропоновано введення в просвіт грижового мішка N-бутилціаноакрилату (енбукрилат), який є медичним клеєм рід- кої форми, біосумісним, гемостатичним, антибактеріальним, негістотоксичним препаратом, що запобігає утворенню вторинних запальних реакцій. Його введення у просвіт грижового мішка посилює надійність кисетного шва, виключає ризики анагенезів рецидиву грижі, зменшує час хірургічного лікування. Дефект апоневроза пропонуємо ліквідувати міні-доступом у пахвинній ділянці. При діагностуванні некротичних змін чи підозрі на них рекомендуємо продовжу- вати операцію відкритим доступом. Ми довели, що серед заходів, які спрямовані на відновлення порушень дренажних систем яєчка при порушенні облітерації піхвового відростка очеревини у хлопчиків та для збереження васкуляризації яєчника у дівчат, головне місце займають: раннє хірургічне лікування дітей, використання патогенетично обґрунто- ваних способів хірургічної корекції патології на рівні глибокого пахвинного кільця з використанням сучасної лапа- роскопічної техніки.