Можливості малоінвазивних відеоасистованих операцій у хірургії легень та плеври - HRUBNIK, V. V.; TRONINA, O. YU.; SHYPULIN, P. P. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2016)
Наведено аналіз застосування відеоасистованих торакоскопічних (ВАТС) операцій у 203 хворих із різною хірургічною патологією легень та плеври. У результаті проведених за допомогою ВАТС операційних втручань 200 хворих було ви- писано із стаціонару. Летальний результат відзначено у 3 (1,5 %) пацієнтів, хворих на рак легені IV стадії. Ускладнен- ня після проведення ВАТС операцій відзначено в 17 (8,4 %) хворих. ВАТС операції дозволяють успішно поєднувати можливості закритих і відкритих операційних втручань у хірургії легень та плеври, а виконання міні-торакотомії істотно не ускладнює перебіг післяопераційного періоду і не впливає на терміни перебування хворих у стаціонарі. Та- кож необхідно відзначити, що ВАТС хірургічні технології дозволяють істотно зменшити травматичність хірургічних втручань при гострій емпіємі плеври та знизити кількість хворих із переходом у хронічну форму.