Оцінка ефективності використання однопортового доступу під час діагностичної лапароскопії при гострих захворюваннях органів черевної порожнини - KLYMENKO, V. M.; KRAVCHENKO, B. S.; ZAKHARCHUK, O. V. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2016)
Своєчасна діагностика гострої патології органів черевної порожнини завжди залишається актуальною. У зв’язку з цим важливого значення в діагностиці гострих захворювань набуває лапароскопія. Комплексне дослідження проблеми за- стосування однопортового лапароскопічного доступу в хірургії органів черевної порожнини є на сьогодні актуальним. Проаналізовано ефективність використання однопортового доступу для діагностичної лапароскопії в 14 пацієнтів із рані- ше перенесеними операціями на органах черевної порожнини з метою уточнення характеру гострої абдомінальної пато- логії і можливого виконання конкретного операційного втручання з цього ж доступу. Методика однопортових втручань передбачала відкриту установку порту для запобігання ризику пошкодження внутрішніх органів, особливо кишечника. Наявність додаткових інструментальних каналів на фланці порту дозволяла ввести додаткові маніпулятори для розді- лення можливих інтраабдомінальних зрощень. Застосування додаткових інструментів дозволило провести адгезіолізис, санацію та дренування таза при сальпінгоофориті, резекцію великого сальника при гангренозному оментиті, резекцію дивертикула Мекеля при запаленні та ін.