Міні-інвазивне лікування постнекротичних псевдокіст підшлункової залози - SHEVCHUK І. М.; OMELCHUK, N. V.; HEDZYK, S. M. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2016)
У статті наведено результати лікування 71 пацієнта з постнекротичними псевдокістами підшлункової залози, які ви- никли при гострому некротичному панкреатиті. Серед них 51 чоловік, 20 жінок, віком від 18 до 79 років. Основними причинами захворювання були зловживання алкоголем та аліментарний фактор у 64 (90,1 %), жовчнокам’яна хворо- ба – у 7 (9,9 %) пацієнтів. Об’єм постнекротичних псевдокіст складав 65–1980 см3. Ускладненнями панкреонекрозу, що спричинили необхідність лапаротомії у 24 (33,8 %) пацієнтів, були поодинокі чи множинні інфіковані постнекротичні псевдокісти з крупними секвестрами у просвіті, прогресування панкреонекрозу, гнійний перитоніт та двобічна заочере- винна флегмона – у 19 (79,1 %) хворих, абсцеси черевної порожнини – у 5 (20,9 %) пацієнтів. Розвиток цих ускладнень спостерігали на 7–38-му добу від початку захворювання. Строки перебування пацієнтів на стаціонарному лікуванні скла- дали 22–58 днів. У 47 (66,2 %) пацієнтів застосували тільки міні-інвазивні втручання. Черезшкірне зовнішнє дренування – у 25 (53,1 %), ендоскопічне трансмуральне дренування постнекротичної псевдокісти – у 8 (17,1 %) пацієнтів. Комбіновані ендоскопічні втручання застосували у 14 (29,8 %) хворих. Зокрема, ендоскопічне трансмуральне дренування з тимчасо- вим стентуванням протоки підшлункової залози – у 9 (64,2 %), ендобіліарне стентування з тимчасовим стентуванням про- токи підшлункової залози – у 2 (14,2 %), тимчасове стентування протоки підшлункової залози – у 2 (14,2 %), ендоскопічне трансмуральне дренування з черезшкірним зовнішнім дренуванням – в одного пацієнта. Міні-інвазивні та ендоскопічні втручання виконували на 4–8 тиждень від початку захворювання. Строки стаціонарного лікування пацієнтів складали 12–14 днів. Встановлено пріоритети міні-інвазивних втручань. Визначено показання до їх застосування при постнекро- тичних псевдокістах підшлункової залози.