Можливості малоінвазивних ендоскопічних технологій у лікуванні гострокровоточивих виразок шлунка та дванадцятипалої кишки у хворих на хронічну хворобу нирок IV–V стадій - STETS, M. M.; MOLNAR, I. M.; PEREPADYA, V. M. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2016)
За період 2006–2015 рр. у Київській міській клінічній лікарні № 3 в Київському науково-практичному центрі нефрології та діалізу було обстежено та проліковано 6254 хворих на хронічну хворобу нирок IV–V стадій, яким проводили пла- новий діаліз. Із них 98 (1,6 %) мали гострокровоточиві гастродуоденальні виразки тяжкого ступеня. Малоінвазивні ендоскопічні методи гемостазу гострокровоточивих гастродуоденальних виразок у хворих із хронічною хворобою ни- рок IV–V стадій мають ряд переваг, що знижують летальність у даної категорії пацієнтів. Вимушене хірургічне втру- чання у зв’язку з агресивним перебігом ускладнень виразкової хвороби залишається “операцією відчаю”, що утримує високі показники летальності у даної категорії хворих.