Удосконалення хірургічної тактики міні-інвазивного лікування гострих абсцесів печінки - DESIATERYK, V. I.; KOTOV, O. V. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2016)
У статті наведено досвід лікування 48 хворих із гострими абсцесами печінки. Всі пацієнти були оперовані шляхом ви- користання міні-інвазивних технологій під контролем ультразвуку. Представлено результати зміненої хірургічної так- тики від активної до більш стриманішої. Кількість ускладнень склала 13,8 %, летальність – 2 %. Отже, міні-інвазивні втручання не тільки доцільно, але й необхідно використовувати з урахуванням тяжкості захворювання, віку хворих, наявності супутньої патології; їх ефективність і перевага перед традиційними є очевидною.