Вибір хірургічного доступу залежно від рівня тромботичного ураження нижньої порожнистої вени - RUSYN, V. I.; KORSAK, V. V.; POPOVYCH, YA. M.; BOYKO, S. O. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2016)
У роботі наведено аналіз результатів обстеження та операційного лікування 291 хворого з тромбозами нижньої порожнистої вени. У комплекс клініко-інструментального обстеження пацієнтів включили ультразвукове дуплексне сканування, рентгеноконтрастну флебографію, мультиспіральну комп’ютерну томографію з внутрішньовенним кон- трастуванням, що дало можливість вибрати найбільш зручний хірургічний доступ, обґрунтувати показання та вибір способу операційного лікування. У 164 (56,4 %) пацієнтів виявили тромботичне ураження клубово-кавального сегмен- та, а в решти 127 (43,6 %) хворих – кавального сегмента. Усі пацієнти були прооперовані з лапаротомного доступу в одній із трьох модифікацій: розширена серединна лапаротомія застосована у 146 (50,2 %) хворих, трансабдомінальний двобічний підребровий доступ у модифікації за типом “Chevron” – в 111 (38,1 %), трансабдомінальний двобічний підребровий доступ у модифікації за типом “Mercedes” – у 34 (11,7 %). Не відмічено суттєвої різниці у післяопераційній реабілітації хворих, прооперованих будь-яким із трьох різновидів трансабдомінального хірургічного доступу.