Діагностика та лікування хворих з абсцесами печінки - Shaprynskyi, V. O.; Kaminskyi, O. A.; Biloschytskyi, V. F.; Makarov, V. M. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2016)
У статті наведено досвід лікування 66 хворих з абсцесами печінки (АП). 38 пацієнтів були оперовані відкритим традиційним методом, 28 – шляхом використання міні-інвазивних технологій під контролем УЗД. Значна більшість АП правої частки локалізувалась в 7, 8 сегментах, лівої частки – в 3, 4 сегментах. Об’єм рідинних утворів сягав від 1–2 мл до 1,2 л. Абсцеси печінки мали, як правило, вторинний характер. Застосування міні-інвазивних технологій є ефективним методом лікування АП, дозволяє значно зменшити частоту ускладнень, тривалість госпіталізації та якість життя хворих. Летальних наслідків не було.