Взаємозв’язок імунозалежних миханізмів із делецією генів глутатіон-s-трансфераз у розвитку генітального ендометріозу - Malanchuk, L. M.; Martinyuk, V. M. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2016)
Стаття присвячена актуальній проблемі сьогодення – вивченню взаємозв’язку імунозалежних механізмів із делецією генів глутатіон-S-трансферази у розвитку генітального ендометріозу. Генна мережа цього захворювання є досить складною та різноманітною. Вона включає різні гени метаболізму (детоксикації), гени, що відповідальні за імунний статус, та гени міжклітинних взаємодій. Поліморфізм генів детоксикації дуже часто суттєво впливає на функціональну активність молекулярної структури ДНК. Протягом останніх років у світовій літературі з’являється все більше даних, що перебіг патологічних процесів в організмі людини відбувається за рахунок імунологічної регуляції і характеризується певним дисбалансом про- чи протизапальних цитокінів, які сприяють виникненню ендометріозу та можуть впливати на ефективність його лікування.