АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ДІАГНОСТИКИ ТА ЛІКУВАННЯ КИШКОВОЇ НЕПРОХІДНОСТІ, ЗУМОВЛЕНОЇ КОМБІНОВАНИМ ЛІКУВАННЯМ У ХВОРИХ ЗІ ЗЛОЯКІСНИМИ НОВОУТВОРЕННЯМИ ОРГАНІВ ЧЕРЕВНОЇ ПОРОЖНИНИ ТА ПЕРЕБІГОМ ОНКОЛОГІЧНОГО ЗАХВОРЮВАННЯ - Stets, M. M. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2016)
За період з 2010–2014 рр. на базі кафедри загальної хірургії № 2 Національного медичного університету імені О. О. Богомольця – Київській міській клінічній лікарні № 3 було обстежено та проліковано 17 хворих із явищами кишкової непрохідності різного генезу, яким попередньо було проведено комбіноване лікування з приводу онкологічної патології органів черевної порожнини. У 5 пацієнтів були явища декомпенсованої непрохідності кишечнику, які ліквідувати консервативними методами не вдалося. Це зумовило проведення ургентних операційних втручань, було діагностовано злукову хворобу черевної порожнини, хворим було виконано вісцероліз із наступною назогастроінтестинальною інтубацією кишечнику. Летальність у даній групі була відсутня. У 12 пацієнтів, на тлі ефективності проведення консервативних заходів лікування, операційні втручання було проведено в терміни від 3 до 5 діб. Серед зазначеної групи пацієнтів 3 хворим було виконано накладання обхідних анастомозів, 7 пацієнтам здійснено ілеостомію, а в 2 випадках моносигмостомію. Летальність у даній групі склала 2 (12 %) пацієнти. Методом вибору хірургічної тактики у хворих із канцероматозом черевної порожнини є паліативні втручання, що покращують якість життя цієї тяжкої категорії хворих.