Хірургічне лікуванння хворих на гостру товстокишкову непрохідність - SHEVCHUK, I. M.; NOVYTSKYI, O. V.; SHEVCHUK, M. H.; SHAPOVAL, A. L. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2016)
Проведено аналіз результатів лікування 85 хворих із гострою товстокишковою непрохідністю пухлинної і непухлинної етіології, які перебували на лікуванні впродовж 2007–2014 рр. Серед них 48 (56,5 %) чоловіків, 37 (43,5 %) жінок, віком від 22 до 88 років, у віці 60 і більше років – 52 (61,2 %) хворих. У 54 (63,5 %) пацієнтів діагностовано обтураційну гостру товстокишкову непрохідність на ґрунті колоректального раку. При декомпенсованій гострій товстокишковій непрохідності колоректальний рак діагностовано у 72,4 % пацієнтів. Для ліквідації декомпенсованої кишкової непрохідності застосовували накладання розвантажувальної колостоми на різному рівні – у 58,6 %, обхідних міжкишкових анастомозів – у 24,1 %, правобічну геміколектомію – у 13,8 % хворих. Етапні хірургічні втручання виконано у 55,1 % із 29 хворих з декомпенсованою непрохідністю. У 56 (65,9 %) з 85 пацієнтів консервативними заходами вдалося ліквідувати гостру кишкову непрохідність і провести радикальне операційне втручання у плановому порядку. В ранньому післяопераційному періоді померли 3 (3,5 %) хворих.