Ефективність відеоларингоскопу при анестезіологічному забезпеченні операцій у хворих на флегмону шиї - Artemenko, V. Yu.; Budnyuk, O. O. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2016)
У статті представлено результати анестезіологічного забезпечення 75 хворих на флегмону шиї. В проведеному дослідженні було встановлено, що основними причинами тяжкої інтубації трахеї у хворих з флегмоною шиї є: обмеження відкривання рота менше 3 см, набряк гортані і ригідний надгортанник при одонтогенній флегмоні порожнини рота і шиї. При інтубації трахеї за допомогою лампового ларингоскопа частота тяжких інтубацій становила 62,6 %, із них 9,3 % інтубацій були невдалими. Частота тяжких інтубацій трахеї при використанні фібробронхоскопа і відеоларингоскопа “Flaplight” склала 8,1 і 7,9 % відповідно порівняно з ламповим ларингоскопом. Таким чином, відеоларингоскоп Flaplight можна рекомендувати для інтубації трахеї у хворих з флегмоною шиї.