Баріатрична операція як шлях покращення якості життя в лікуванні хворих із післяопераційною вентральною грижею та супутнім морбідним ожирінням - Usenko, O. Yu.; Kondratenko, B. M. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2016)
У роботі представлено результати хірургічного лікування 73 хворих із післяопераційною вентральною грижею (ПОВГ) та супутнім морбідним ожирінням (МО). У 31 пацієнта лікування було поділено на два етапи: перший баріатрична операція (БО), другий – відстрочена герніопластика; у 9 хворих герніопластику було виконано симультанно з БО; 33 пацієнтам було виконано лише герніопластику. За результатами дослідження встановлено високу ефективність лікування хворих при двохетапному підході, про що свідчили зменшення частоти післяопераційних ускладнень з 36,4 до 9,7 % та значне покращення рівня якості життя (в 2,1 раза) у віддаленому післяопераційному періоді порівняно з доопераційним.