Cпособи обробки кукси міхурової протоки й артерії під час лапароскопічної холецистектомії у хворих на гепатити та цирози печінки - KASHTALYAN М. А.; KOLOTVIN, A. O.; PAVLISHYN, V. V.; KVASNIEVSKYI, O. A. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2015)
Проведено аналіз результатів хірургічного лікування 110 хворих із гострим калькульозним холециститом, оперованих у хірургічних відділеннях Військово-Медичного клінічного центру Південного регіону. Із 110 пацієнтів у 47 (42,7 %) осіб під час лапароскопічної холецистектомії міхурову протоку й артерію кліпували полімерними кліпами “Hemo-o-lock” (дослідна група). Решта 63 пацієнти (57,3 %) склала контрольну групу, в якій міхурову протоку й артерію кліпували титановими кліпами. Для оцінки ефективності застосування різних способів обробки кукси протоки й артерії жовчного міхура під час лапароскопічної холецистектомії проведено порівняльну оцінку результатів лікування хворих контрольної та дослідної груп.