Досвід лапароскопічних операцій у хворих на жовчнокам’яну хворобу - SEMENIUK, YU. S.; POTIIKO, O. V.; SYDORUK, I. V.; ORDYNSKYI, YU. M.; FEDORUK, V. A.; MINICH, V. H.; LEPEKHA, V. B.; ANDRUSHKIV, N. M. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2015)
У статті узагальнено досвід лікування хворих на жовчнокам’яну хворобу (ЖКХ) та відомості про ускладнення, які вини- кають під час здійснення лапароскопічних операцій. За 18 років (1997–2015) у Центрі виконано 10 849 лапароскопічних холецистектомій (ЛХЕ). Проведений аналіз результатів операційного лікування 9047 (83,4 %) пацієнтів із хронічним калькульозним холециститом (ХКХ) та 1802 (16,6 %) пацієнтів із гострим калькульозним холециститом (ГКХ). Ретро- спективно виконання ЛХЕ у Центрі ми поділили на три періоди: 1997–2002 рр. – освоєння методики ЛХЕ, 2003–2008 рр. – період розширення діапазону ЛХЕ (збільшення кількості хворих із деструктивними формами ГКХ), 2009–2015 рр. – період вдосконалення ЛХЕ та впровадження власних технічних підходів у хворих із ЖКХ, розширення можливостей лапароскопії. Показник інтраопераційних ускладнень загалом за весь дослідний період становив 4,95 %, за періодами цей показник був 9,4 %; 5,1 %; 1,2 %. Загальна частота післяопераційних ускладнень склала 1,16 %, за періодами – 2,19 %; 1,08 %; 0,38 %. Післяопераційна летальність становила 0,04 % (4 хворих) та виникла у перші два періоди. У 242 (5,19 %) пацієнтів виконано симультанні операції. Серед проведених ЛХЕ повністю лапароскопічно симультанні операції було виконано в 70 (28,9 %) пацієнтів. 130 (53,7 %) хворих перенесли симультанні комбіновані лапароскопічні операції на органах черевної порожнини, 42 (17,4 %) пацієнти перенесли симультанні поєднані операції, які покращили безпосередні та віддалені результати хірургічного лікування хворих. Середній термін лікування хворих після ЛХЕ за весь період спостереження склав (3,27±0,81) дня, до операції – (0,83±0,33) дня.