Інтенсивна терапія тяжкої поєднаної травми з превалюванням торакальної травми у пацієнта віком 26 років - КРУШЕЛЬНИЦЬКИЙ, С. В.; КРЕНЬОВ, К. Ю. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2015)
Травми є частою причиною смерті людей працездатного віку в економічно розвинутих країнах [2, 6]. Торакальна травма в структурі політравм складає близько 70-90 %, за механізмом це: автодорожня - 60 %, побутова - 10 %, спортивна - 10 %, 15 % складають інші причини і 5 % - суїцид. У комбінації з іншими ушкодженнями частка тора-кальної травми в летальності складає 25 %, обтяжує прогноз таких пацієнтів гіпоксемія внаслідок порушення вентиляційно-перфузійних співвідношень, супутня контузія серця, подальший розвиток ГРДС та відстрочені гнійні ускладнення - емпієма, абсцеси, сепсис [6]. Утворення флотуючого сегмента грудної клітки при двобічних переломах ребер є невідкладним станом, який швидко змінює механіку та фізіологію дихання, потребує швидких заходів для стабілізації пацієнта (продовжена ШВЛ, аналгезія, адекватна санація трахеобронхіального дерева, стабілізація ребер стрижневими апаратами за необхідності)