Актуальні питання абдомінальних ускладнень у хворих на генералізовану форму туберкульозу - СТЕЦЬ, М. М.; МАГАС, О. І. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2015)
Всесвітня організація охорони здоров’я у 1993 р. оголосила туберкульоз глобальною проблемою людства. Абдомінальний туберкульоз займає особливе положення серед інших форм позалегеневого туберкульозу, оскільки він становить значну складність у діагностиці і вважається до сьогодні рідкісною патологією. Дані про справжню поширеність абдомінального туберкульозу відсутні. За період з 2005 до 2014 р. на базі Київської міської клінічної лікарні № 3 було проліковано 330 хворих з туберкульозом, з них у 8 (2,4 %) пацієнтів діагностовано туберкульоз органів черевної порожнини. Структура абдомінальної форми туберкульозу була такою: у 2 пацієнтів — абсцеси брижі здухвинної кишки, у 3 хворих — заочеревинна флегмона на тлі деструкції поперекових хребців, у решти 3 — множинні перфорації тонкої кишки з некробіозним розпадом лімфатичних вузлів брижі та гнійно-фібринозним розповсюдженим перитонітом, в тому числі в одного пацієнта — з формуванням абсцесів правого заочеревинного простору та перфорацією сліпої кишки. Хворі були оперовані в ургентному порядку. Загальна летальність складала 15,8 %, а в абдомінальній формі — 62,5 %. Рання діагностика абдомінальних форм туберкульозу, медикаментозний максималізм є запорукою ефективного лікування даної категорії хворих.