Гепатопротекторна терапія у біліарній хірургії - МАТВІЙЧУК, О. Б. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2015)
Проаналізовано вплив засобу “Фосфоглів” на прояви печінкової недостатності та висліди лікування хворих із хірургічною патологією гепатобіліарної зони, ускладненою механічною жовтяницею. Хворих поділено на 2 групи: основну — 58 пацієнтів, яким призначено внутрішньовенну гепатопротекторну терапію засобом “Фосфоглів”, та контрольну — 56 хворих, які гепатопротекторної терапії не отримували. Спостережено статистичну тенденцію (р 0,07—0,073) до вищих темпів нормалізації показників АлАТ і АсАТ на 5-ту добу в основній групі. Рівні АлАТ і АсАТ на 10-ту добу та рівень загального білірубіну на 5-ту та 10-ту доби були статистично достовірно (р<0,05) нижчими в основній групі. Суб’єктивне покращання самопочуття (зменшення іктеричності зовнішніх покривів, нормалізація температури тіла, сну та апетиту) вже на 3-тю добу відзначили 76,8 % пацієнтів основної групи (проти 12,1 % контрольної, р<0,01). Небажаних побічних ефектів використання гепатопротектора “Фосфоглів” не спостережено. Наведене дозволяє рекомендувати “Фосфоглів” як гепатопротекторну терапію у вказаної категорії пацієнтів.