Оцінка ризику ускладнень ентеро- та колостомій у невідкладній хірургії тонкої і товстої кишок - БОЧАР, В. Т. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2015)
Проведено аналіз результатів проспективного обстеження 135 хворих, яким ургентно сформовано стоми (25 — ентеростоми, 110 — колостоми). Визначено 13 (7 рангових та 6 параметричних) статистично вірогідних (р<0,05) факторів ризику виникнення ранніх парастомних ускладнень у хворих на гострі хірургічні захворювання тонкої і товстої кишок. Згідно з проведеним мультифакторним аналізом найвищу прогностичність серед рангових факторів мають наявність цукрового діабету (7 балів), метод фіксування виведеної кишки (5,5 бала) та зміни індексу маси тіла (3,5 бала), із параметричних — гіпопротеїнемія (3,5 бала) та значення лейкоцитарного індексу інтоксикації при госпіталізації (3 бали). Визначено 3 статистично вірогідних (p<0,05) предиктори виникнення пізніх парастомних ускладнень: перенесені раніше гнійно-септичні ранні парастомні ускладнення, відхилення від нормального індексу маси тіла та дилатація кишки під час формування стоми.