Кістозна трансформація термінального відділу холедоха (холедохоцеле) як причина тяжкого гострого панкреатиту - ЛИСЮК, Ю. С.; КУШНІРУК, О. І.; БОКОТЕЙ, І. А.; КОГУТ, Л. М. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2015)
Загальновизнаним основним патогенетичним механізмом виникнення гострого біліарного панкреатиту (ГБП) вважають транзиторну обтурацію папіли, що найчастіше виникає внаслідок міграції жовчних конкрементів та призводить до підвищення тиску в протоках підшлункової залози. До інших причин гіпертензії можна віднести уроджену та набуту патологію дванадцятипалої кишки, анатомічну та функціональну патологію великого дуоденального сосочка, роздвоєну чи кільцеподібну підшлункову залозу, стриктури чи пухлини проток, папіли чи головки підшлункової залози