Рак слинних залоз: епідеміологія, клініко-морфологічні особливості і методи лікування - СКАКУН, Л. М. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2015)
У роботі проведено аналіз захворюваності на рак слинних залоз. Показано, що виживаність протягом перших п’яти років після лікування значною мірою залежить від віку пацієнта. Прогноз у хворих на рак слинних залоз корелюється з гістологічним підтипом пухлини. Серед діагностичних процедур перевагу віддають цитологічному дослідженню пунктату пухлини залози. Для топічної діагностики важливо провести КТ або МРТ, особливо в операбельних хворих. Стандартом лікування резектабельної карциноми слинних залоз є резекція залози в достатньому о б ’ємі або її видалення. Регіонарні шийні лімфаденектомії мають чіткі показання до застосування. Променеву і цитостатичну терапію застосовують індивідуально. Післяопераційні ускладнення мають місце у значної кількості хворих.