ВИБІР МЕТОДУ ЗНЕБОЛЮВАННЯ У ХВОРИХ ІЗ УСКЛАДНЕННЯМИ ДІАБЕТИЧНОЇ СТОПИ - ДЗЮБАНОВСЬКИЙ, І. Я.; КРІЦАК, М. Ю. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2015)
Знеболювання є необхідним компонентом хірургічного лікування пацієнтів із гнійно-некротичними ускладненнями синдрому діабетичної стопи. Численні дослідження методів анестезії та публікації останніх років в іноземній літературі викликають інтерес у даної категорії пацієнтів до вибору адекватного анестезіологічного забезпечення. Проведено аналіз результатів анестезіологічного забезпечення при лікуванні 79 пацієнтів. З метою знеболювання використовували спинномозкову, внутрішньовенну та провідникову анестезію. Проводили оцінку больового синдрому за візуально-аналоговою шкалою інтенсивності болю. При аналізі результатів отримано такі дані. Через 6 год після операційного втручання при використанні спинномозкової анестезії середній бал болю становив 2,67, при використанні внутрішньовенної анестезії — 4,02 бала, при провідниковій — 1,89 бала. Через 24 год показники болю за шкалою становили, відповідно, 1,71; 1,56; 1,01 бала. Больовий синдром найменш виражений при використанні провідникової анестезії.