Особливості облітерації вени і перебіг фіброзного процесу залежно від застосованих технологій лікування варикозної хвороби - ПАЛАМАРЧУК, В. І.; БОНДАРЕНКО, Ю. І.; СЧАСТНИЙ, В. М. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2015)
У роботі проаналізовано результати лікування 210 пацієнтів із варикозною хворобою нижніх кінцівок (ВХНК) клінічних класів С2—С6 згідно з класифікацією СЕАР із застосуванням флебооблітеруючих методик. Серед пацієнтів виділили дві групи. До першої групи залучено 114 хворих, в якій лікування здійснювали із застосуванням інтраопераційної склерооблітерації (ІОСО) пінною формою полідоканолу. У другій групі 106 пацієнтів прооперовано при використанні ендовазальної лазерної облітерації (ЕВЛО) за допомогою лазерного приладу з довжиною хвилі 986 нм у підгрупі А (61 хворих) та 1470 нм у підгрупі Б (47). ІОСО та ЕВЛО виконували після попередньої кросектомії, перев’язки і пересічення недостатніх перфорантних вен. При порівнянні облітеруючих методик у післяопераційному періоді за частотою ускладнень, ультразвуковою картиною перебігу фіброзного процесу, виникненням рецидиву виявлено, що ІОСО та ЕВЛО при лікуванні ВХНК не мають значних переваг у застосуванні. Фіброзний процес у вені після ІОСО розвивається ідентично змінам після ЕВЛО. ІОСО та ЕВЛО — ефективні малоінвазивні технології лікування ВХНК (повного фіброзування досягнуто в 98,25 та у 97,17 % випадків відповідно). ЕВЛО при використанні довжини хвилі 1470 нм має переваги над лазером з довжиною випромінення у 986 нм.