Порушення імунологічної реактивності організму та фагоцитарної активності лейкоцитів при експериментальному постекстракційному альвеоліті за умов корекції їх тіотриазоліном - ДЕМКОВИЧ, А. Є. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2015)
У роботі проведено оцінку ефективності застосування тіотриазоліну в корекції порушень імунологічної реактивності та фагоцитарної активності при експериментальному постекстракційному альвеоліті. У тварин, які отримували тіотриазолін, у сироватці крові істотно знижувався вміст циркулюючих імунних комплексів, порівняно з тваринами з постекстракційним альвеолітом на 5-ту добу, які не отримували препарату. Відбувалось також зниження фагоцитарного індексу і фагоцитарного числа гранулоцитів крові, що вказувало на його протизапальний ефект. Антиоксидант сприяв позитивним змінам ряду показників гуморального імунного захисту у тварин за умов експериментального постекстракційного альвеоліту. Результати досліджень можуть мати підґрунтя для подальших експериментальних досліджень ефективності антиоксидантів і мембранопротекторів при запальних процесах щелепно-лицевої ділянки, зокрема постекстракційного альвеоліту.