ХІЛОТОРАКС В ОНКОХВОРИХ: СПОСОБИ ЛІКУВАННЯ - ГАЛАЙЧУК, І. Й.; ЯРЕМЕНКО, А. В. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2023)
У статті на основі вітчизняних і зарубіжних наукових публікацій розглянуто методи діагностики та лікування хілотораксу в онкохворих. З клінічних позицій оцінено консервативне лікування, емболізацію і хірургічну перев’язку грудної лімфатичної протоки. Зроблено висновок, що хілоторакс — це життєво небезпечне ускладнення, яке віддаляє час проведення спеціального протипухлинного лікування. Тому при виникненні хілотораксу в онкохворого слід дотримуватись активної хірургічної тактики — виконувати перев’язку грудної лімфатичної протоки після правобічної торакотомії або з використанням відеоторакоскопічної техніки.