Спосіб корекції дисфункції ілеостоми у пацієнтів з запальними захворюваннями товстої кишки - ЛОЗИНСЬКИЙ, Ю. С.; КУНОВСЬКИЙ, В. В.; КОЛЯДА, І. О.; ЛЕОШИК, О. В.; ПРОКОПОВИЧ, М. Б. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2023)
Представлено результати комплексного лікування 47 пацієнтів з ілеостомою на ґрунті запальних захворювань товстої кишки (27 пацієнтів з хворобою Крона, 20 пацієнтів з неспецифічним виразковим колітом). Запропоновано спосіб зменшення виділень з ілеостоми шляхом застосування Saccharomyces boulardii та ентерального харчування сумішшю “Модулен IBD”. Такий спосіб корекції дозволяє зменшити о б ’єм випорожнень через стому в 2 рази, ліквідувати явища дисбіозу, зменшити частоту розвитку дисфункції ілеостоми у ранньому післяопераційному періоді.