Особливості перебігу анаеробної неклостридіальної флегмони у хворих похилого віку з коморбідними станами на тлі цукрового діабету - СТЕЦЬ, М. М. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2023)
Надзвичайно гостро сьогодні стоїть проблема лікування гнійно-некротичних процесів м’яких тканин, зумовлених анаеробною неклостридіальною мікрофлорою. Метою роботи є покращення результатів лікування хворих на анаеробну неклостридіальну флегмону. За останніх 3 роки в клініці проліковано 16 хворих похилого віку з анаеробною неклостридіальною флегмоною м’яких тканин різної локалізації. Особливостями проведення хірургічної обробки було широке розсічення шкіри в межах уражених тканин з висіченням нежиттєздатних та некротизованих підшкірної клітковини, м’язів, фасцій, рясне зрошення розчинами антисептиків у т. ч. перекисом водню. Обов’язковим було проводення лікування супутньої патології, яка значною мірою обтяжувала перебіг анаеробної флегмони.