Особливості катетерного портального доступу для передопераційної емболізації ворітної вени - КОНДРАТЮК, В. А. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2023)
Емболізація гілок ворітної вени (ЕВВ) є ефективною методикою підготовки пацієнтів з вогнищевою патологією печінки до обширної радикальної резекції печінки. Застосування цієї методики дозволяє значно зменшити вірогідність розвитку післяопераційної печінкової недостатності за рахунок гіпертрофії запланованого печінкового залишку. Однак використання ЕВВ пов’язане зі значною кількістю ускладнень та технічних невдач, зумовлених неоптимальним катетерним доступом у ворітну систему. У статті розглядаються результати передопераційної емболізації ворітної вени (ЕВВ) у 280 пацієнтів з вогнищевою патологією печінки. На основі запропонованого алгоритму вибору оптимального портального доступу сформовані групи пацієнтів: основна (n=174, застосовували запропонований алгоритм) та контрольна (n=106, запропонований алгоритм не застосовували). Відзначено значне зниження відсотка технічного та клінічного неуспіху ЕВВ у пацієнтів основної групи порівняно з контрольною групою пацієнтів. Отримані результати дозволяють рекомендувати запропонований алгоритм вибору портального доступу всім пацієнтам з вогнищевою патологією печінки, які потребують ЕВВ.