Дослідження ефективності подрібненого субстрату консервованої шкіри свині при експериментальному атопічному дерматиті - Ю. С. П'ЯТНИЦЬКИЙ, Ю. С. П'ЯТНИЦЬКИЙ; КЛІЩ, І. М. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2023)
У статті наведено результати вивчення ефективності перорального застосування подрібненого субстрату ксеношкіри свині при експериментальному атопічному дерматиті, викликаному 2,4-динітрохлорбензолом. Встановлено, що ентеральне введення подрібненого субстрату ксеношкіри виявило його властивості як гіпосенсибілізатора, який сприятливо позначився на перебігу експериментального контактного дерматиту. Мембранопротекторний ефект від ентерального застосування подрібненого субстрату ксеношкіри у щурів спостерігали в тестовій пробі кислотного гемолізу і за характером лейкоцитолітичного тесту. Встановлено, що застосування шкірного подрібненого ксеносубстрату супроводжувалося помітним підвищенням резистентності еритроцитів і лейкоцитів до токсичних субстанцій в аутологічній плазмі. Зроблено висновок, що введення подрібненого субстрату консервованої шкіри свині тваринам з експериментальним атопічним дерматитом супроводжувалось покращанням стану шкірного покриву та підвищенням резистентності клітинних мембран.