Операція Фрея в лікуванні хронічного панкреатиту - ПИЛИПЧУК, В. І. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2023)
Операція Frey застосована у 21 хворого з ускладненими формами ХП, які перебували у хірургічному відділенні Івано-Франківської обласної клінічної лікарні впродовж 2009—2014 рр. Серед них всі чоловіки віком від 21 до 73 років. Четверо (19 %) хворих раніше були прооперовані з приводу гострого некротичного панкреатиту. Оцінку віддалених результатів проводили шляхом огляду хворих, проведення УСГ та заповнення анкети модифікованого опитувальника SF-36. Типову операцію Frey застосували у 16 пацієнтів. В одного хворого з постнекротичною інтрапанкреатичною кістою головки ПЗ на реконструктивному етапі операції виконали поздовжню панкреатоєюнодуоденостомію на ізольованому сегменті тонкої кишки на судинній ніжці. За наявності БГ, спричиненої тубулярним стенозом загальної жовчної протоки, у 4-х хворих операцію виконували в двох модифікаціях: операція Frey та накладання холедохоєюноанастомозу за Ру — 2 хворих; операція Frey + поздовжня панкреатоєюнодуоденостомія на ізольованому сегменті тонкої кишки на судинній ніжці за В. М. Копчаком та накладання холедохоєюноанастомозу за Ру — 2 хворих. Післяопераційні ускладнення виникли у 2 (9,52 %) пацієнтів: рання злукова тонкокишкова непрохідність (1), гостра шлункова кровотеча з гострих ерозій і виразок шлунка й дванадцятипалої кишки II B за Forrest (1). Померли 2 (9,52 %) із 21 хворого. Причиною смерті стали кровотеча та недостатність швів панкреатоєюноанастомозу (1), гостра серцева слабкість (1). Віддалені результати прослідковано у 11 (52,4 %) хворих від 2 до 4-х років. Періодичний незначний біль у надчеревній ділянці турбував 2 (18,1 %), помірний диспептичний синдром — 4 (36,3 %) хворих. 8 прооперованих оцінили свій фізичний стан як добрий, 3 — як задовільний. Психоемоційний стан всі пацієнти оцінили як задовільний.