Активна хірургічна тактика в лікуванні опіків голови та шиї - Савчин, В. С. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2015)
В алгоритм лікування хворих ми включили мазі з вмістом сульфадіазину срібла (“Дермазин”, “Аргедин”, “Аргосульфан”), у частини хворих проводили на ранніх етапах абразію (видалення) поверхневих некротичних тканин, антибіотикотерапію препаратами широкого спектра дії. Глибокі опікові рани обличчя та шиї вимагають активної лікувальної тактики, а саме: раннього видалення некротичних тканин, ксеноімплантації з наступною автодермопластикою і антибактеріальною терапіею. Рання некректомія на обличчі с доцільною з огляду на: відсутність стадії відторгнення струпу; свіже ранове ложе краще сприймає розщеплений товстошаровий і повношаровий клапоть; скорочуються терміни лікування, прискорюються етапи активізації і реабілітації пацієнтів, отримуються кращі косметичні результати.