Емболізація ворітної вени як етап підготовки пацієнтів до розширеної правобічної резекції печінки - Кондратюк, В. А. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2015)
У статті розглянуто результати передопераційної черезшкірної черезпечінкової емболізації гілок ворітної венн у 202 пацієнтів із вогнищевою патологією печінки, запланований печінковий залишок (ЗПЗ) яких склав менше 25 %. Залежно від обсягу запланованої резекції виконували емболізацію правої ворітної гілки (п=165), правої гілки з гілкою 4 сегмента (п=37). Через (22±4) дня після емболізації на контрольному КТ-дослідженні відзначено збільшення ЗПЗ на 10,5 %, що дало можливість успішно виконати радикальну резекцію печінки у 177 (87,6 %) пацієнтів. Отримані результати дозволяють розглядати емболізацію гілок ворітної венн як ефективну методику підготовки пацієнтів із малим ЗПЗ до радикальної резекції печінки.