Інтраопераційні та ранні післяопераційні ускладнення хірургічного лікування ахалазії стравоходу - Курбанов, А. К. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2015)
Представлено результати хірургічного лікування 89 хворих на ахалазію стравоходу I—IV стадій, яким було виконано езофагокардіоміотомію. У 73 хворих на ахалазії стравоходу II—IV стадій після езофагокардіоміотомії було проведено фундоплікацію лапароскопічним (п=23) та лапаротомним (п=50) доступами. Оцінку функціонального стану стравоходу проведено до і безпосередньо після операції (5—30 днів). Після лапароскопічної езофагокардіоміотомії інтраопераційні ускладнення реєстрували лише в 4,3 % випадків, при лапаротомії — у 12 % пацієнтів. Втрати крові при виконанні операції лапаротомним доступом збільшуються в 3—4 рази. Обстеження пацієнтів показали відмінні та добрі результати лікування ахалазії стравоходу, відновлення пасажу їжі досягнуто в усіх пацієнтів, навіть при IV стадії захворювання.