Реваскуляризація нижніх кінцівок у хворих із хронічною критичною ішемією - Ковальчук, Л. Я.; Гощинський, В.Б.; Гощинський, П.В. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2023)
Реваскуляризуючі операційні втручання виконано у 243 хворих із облітеруючим атеросклерозом нижніх кінцівок на тлі хронічної критичної ішемії. У 63 хворих виконано реконструктивні операції в аорто-стегновому сегменті, в тому числі із включенням у кровообіг внутрішньої клубової артерії. У 180 хворих із оклюзісю в стегново-підколінно-гомілковому сегменті для покращення кровотоку в кінцівці були застосовані комбінації прямих та непрямих реваскуляризуючих операційних втручань. Оцінка ефективності операційних втручань у хворих із критичною ішемією свідчить про перевагу реваскуляризуючих операцій над консервативними методами лікування, передусім за рахунок покращення якості життя та суттєвого зменшення кількості ампутацій кінцівок. У віддалені терміни після реконструктивних операцій у хворих із хронічною критичною ішемією нижніх кінцівок II Б ст. після 12 місяців спостереження функціонували 88 % шунтів, через 24 місяці — 72 %, через 36 місяців — 55 %. У хворих з оклюзійним процесом III А ст., III Б ст. через 12 місяців функціонували 59 % шунтів, а у пацієнтів, у яких була застосована комбінація прямих та непрямих реваскуляризуючих операцій (III А ст., III Б ст.) — 67 %, через 24 місяці у цих категоріях хворих прохідність шунтів збережена, відповідно, 42 та 51 %. Через 36 місяців кумулятивна прохідність шунтів у цих групах хворих за рахунок прогресування процесу облітерації артерій в дистальному сегменті кінцівки різко зменшується — до 29 та 37 %.