Вибір методу та об’єму операційного втручання у хворих на гострий і хронічний калькульозний холецистити із супутніми хронічними гепатитами і цирозом печінки - Ковальчук, Л. Я.; Ковальчук, О.Л. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2023)
Проведено обстеження 2318 хворих на жовчнокам’яну хворобу, які перебували на стаціонарному лікуванні. У 401 обстеженого хворого холецистит розвинувся на фоні гепатиту або цирозу печінки. У даній групі жінок було 324, чоловіків — 77. Вік хворих — від 19 до 92 років. Для вибору методів і обсягу операційного втручання розроблено діагностично-лікувальний алгоритм. Удосконалено техніку виконання операційних втручань на різних етапах лапароскопічної холецистектомії у хворих на жовчнокам’яну хворобу, яка перебігає на фоні хронічних гепатитів та цирозу печінки, з урахуванням анато-мо-морфологічних змін у паренхімі печінки, жовчному міхурі, гепатодуоденальній зв’язці, локальних проявів портальної гіпертензії. Використання розробленого діагностично-лікувального алгоритму, диференційований підхід до вибору оптимальної хірургічної тактики з пріоритетом виконання лапароскопічних втручань на жовчному міхурі і, за необхідності, на жовчних протоках, з урахуванням запропонованих нами методів запобігання інтраопераційннм та післяопераційним ускладненням, дозволило зменшити кількість інтраопераційних ускладнень з 16,4 до 10,5 %, ранніх післяопераційних — з 6,1 до 4,7 %, пізніх — з 2,6 до 1,5 %. З метою попередження інтра- і післяопераційних ускладнень при виконанні холецистектомії у хворих на хронічні гепатити і цирози печінки розроблено і запатентовано ряд методів і технічних прийомів операційного втручання, які дозволили значно зменшити ризик операції.