ДИНАМІКА БІОХІМІЧНИХ МАРКЕРІВ ЕНДОГЕННОЇ ІНТОКСИКАЦІЇ У ПАЦІЄНТІВ ІЗ ГОСТРОЮ ТОНКОКИШКОВОЮ НЕПРОХІДНІСТЮ - БЕНЕДИКТ, В. В.; БАГРІЙ, В. М. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2025)
Мета роботи: оцінити динаміку біохімічних маркерів ендогенної інтоксикації у пацієнтів із гострою непрохідністю тонкої кишки до та після операційного лікування залежно від стадії компенсації кишкової непрохідності. Матеріали і методи. Проаналізовано результати лікування 221 пацієнта з гострою непрохідністю тонкої кишки. Усім хворим проводили комплексне клініко-лабораторне обстеження. Ступінь ендогенної інтоксикації оцінювали за динамікою рівнів креатиніну, сечовини та молекул середньої маси у доопераційному та ранньому післяопераційному періодах. Результати. Встановлено, що вираження ендогенної інтоксикації зростає зі збільшенням тяжкості гострої непрохідності тонкої кишки. Найбільш значні зміни показників спостерігалися у пацієнтів зі стадією декомпенсації. Після хірургічного лікування відзначалася позитивна динаміка зменшення проявів ендотоксикозу в усіх групах, однак у хворих із тяжким перебігом захворювання повної нормалізації показників у ранньому післяопераційному періоді не було досягнуто. Висновки. Динаміка показників ендогенної інтоксикації відображає тяжкість перебігу гострої непрохідності тонкої кишки та може бути використана для оцінки ефективності хірургічного лікування і прогнозування післяопераційного перебігу.