СУЧАСНІ МАЛОІНВАЗИВНІ МЕТОДИ ХІРУРГІЧНОГО ЛІКУВАННЯ ГЕМОРОЮ - ПЕРЕШ, Є. Є.; КУРБАНОВ, А. К. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2025)
Мета роботи: порівняти ефективність лазерної вапоризації гемороїдальних вузлів із трансанальною гемороїдальною деартеріалізацією, доповненою мукопексією у лікуванні пацієнтів, хворих на геморой ІІ стадії. Матеріали і методи. У дослідженні проаналізовано результат лікування 50 пацієнтів, хворих на геморой ІІ стадії. У 25 осіб основної групи провели субдермальну, субмукозну лазерну вапоризацію. Двадцяти п'ятьом хворим із контрольної групи виконано трансанальну гемороїдальну деартеріалізацію (THD) з мукопексією. Обидві групи були зіставні за віком та статтю. Операції проводилися під загальною анестезією у клініці хірургії одного дня, після неї порівняли больові відчуття, ускладнення та якість життя. Результати. Середня тривалість лазерної вапоризації становила 25 хв, THD із мукопексією – 35 хв. Пацієнти обох груп перебували у післяопераційній палаті 2 год, потім продовжили реабілітацію вдома. Огляди проводили на 10, 30 дні після операції та через рік. Для аналізу болю використали шкалу від 0 до 2 балів. Середня оцінка в основній групі у перший день становила 1,1 бала, у контрольній – 1,2 бала відповідно, на 10 день – 0,15 бала у першій, та 0,17 – в другій групах. Жоден з пацієнтів із першої групи не мав післяопераційного гемороїдального тромбозу чи ректальної кровотечі. У 2-х хворих із контрольної групи виявили ознаки тромбозу, який лікували медикаментозно. На 30 день в усіх осіб обох груп зафіксовано повне загоєння ран та зменшення до нормальних розмірів гемороїдальних колекторів. Аноскопічне обстеження через рік виявило у 2-х пацієнтів із першої групи збільшення одного гемороїдального колектора, яке забрали амбулаторним накладенням лігатури. Після огляду їх через місяць зафіксували одужання з нормалізацією гемороїдальних вен у розмірах. У контрольній групі через рік після операції гемороїдальні колектори були нормальних розмірів, біль у прямій кишці та епізоди кровотеч не відмічалися. Висновки. Отримані результати лазерної cубдермальної, субмукозної вапоризації при геморої II стадії є зіставними із наслідками використання THD у поєднанні з гемороїдомукопексією. Обидва методи швидко відновлюють працездатність пацієнтів і покращують їх якість життя.