КОМБІНОВАНЕ ВИКОРИСТАННЯ КЛАПТЯ ВЕЛИКОГО САЛЬНИКА ТА NHS-PEG У ПАЦІЄНТІВ ДЛЯ ЗНИЖЕННЯ ЧАСТОТИ ПІСЛЯОПЕРАЦІЙНИХ УСКЛАДНЕНЬ ПРИ ПАНКРЕАТОДУОДЕНЕКТОМІЇ - УСЕНКО, О. Ю.; СМОРЖЕВСЬКИЙ, В. Й.; СИМОНОВ, О. М. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2025)
Мета роботи: визначити ефективність застосування клаптя великого сальника для прикриття панкреатоєюноанастомозу при панкреатодуоденектомії та оцінити вплив поєднання сальника з біодеградабельною прокладкою, обробленою NHS-PEG, на вираження післяопераційної запальної відповіді та частоту розвитку клінічно значущої панкреатичної нориці. Матеріали і методи. У проспективне дослідження включено 97 пацієнтів, які перенесли панкреатодуоденектомію (ПД) у 2023–2025 рр. Хворих поділили на три групи: контрольну (n=32, стандартна ПД без прикриття анастомозу), групу «Сальник без NHS-PEG» (n=29) та групу «Сальник + NHS-PEG» (n=36). Порівнювали частоту клінічно значущої післяопераційної панкреатичної нориці (ПОПН) та динаміку запальних біомаркерів (C-реактивного білка (CRP), інтерлейкіну-6 (IL-6), прокальцитоніну (PCT)) у різні терміни післяопераційного періоду. Результати. Частота клінічно значущої ПОПН (ступеня B/C) у контрольній групі становила 18,8 %, тоді як у групі з ізольованим прикриттям клаптем великого сальника – 10,3 %, а в групі з комбінованим застосуванням сальника та NHS-PEG – лише 5,6 %. Таким чином, додаткове використання NHS-PEG забезпечувало майже чотириразове зниження ризику формування нориці. Аналіз біомаркерів показав достовірне зниження рівнів CRP та IL-6 у пацієнтів із прикриттям клаптем великого сальника, особливо в групі «Сальник + NHS-PEG», починаючи з 1-ї доби після операції. Для PCT відмінності між групами стали статистично значущими на 7-му добу. Жодних додаткових ускладнень, пов’язаних із застосуванням клаптя великого сальника чи NHS-PEG, не зафіксовано. Висновки. Прикриття панкреатоєюноанастомозу сальниковим клаптем сприяє зменшенню післяопераційної запальної відповіді та зниженню ризику розвитку клінічно значущих панкреатичних нориць після панкреатодуоденектомії. Найвищу ефективність продемонстрував комбінований підхід із використанням сальника та NHS-PEG, який можна вважати безпечним, технічно доступним і перспективним методом профілактики післяопераційних ускладнень.