ПОРІВНЯЛЬНА ОЦІНКА ВПЛИВУ ГОСТРОЇ КРОВОВТРАТИ НА АНТИОКСИДАНТНО-ПРООКСИДАНТНИЙ БАЛАНС У ЛЕГЕНЯХ ЩУРІВ ІЗ МЕХАНІЧНОЮ ТРАВМОЮ РІЗНОЇ ЛОКАЛІЗАЦІЇ - ЛЕВЧУК, Р. Д. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2025)
Мета роботи: зʼясувати вплив гострої крововтрати на антиоксидантно-прооксидантний баланс у легенях щурів із черепно-мозковою травмою, тупою травмою живота та скелетною травмою. Матеріали і методи. У статевозрілих щурів-самців лінії Вістар в умовах тіопентал-натрієвого наркозу моделювали черепно-мозкову травму (ЧМТ), тупу травму живота (ТТЖ) та скелетну травму (СКТ). Тварин виводили з експерименту в умовах наркозу через 3, 7, 14, 21 та 28 діб посттравматичного періоду. В екстракті гомогенату легень визначали каталазну активність та вміст реагентів до тіобарбітурової кислоти, за співвідношенням яких розраховували антиоксидантно-прооксидантний індекс (АПІ). Результати. Встановлено, що на тлі ізольованої травми різного походження в легенях відмічали зміщення антиоксидантно-прооксидантного співвідношення у бік переважання прооксидантних механізмів, причому на тлі ізольованої ЧМТ результат виявився статистично значущим через 14–28 діб експерименту, на тлі ізольованої ТТЖ і СКТ – в усі терміни посттравматичного періоду. Через 7, 14, 21 та 28 діб посттравматичного періоду величина АПІ легень була найменшою у групі щурів із ТТЖ, а через 7 та 21 доби – в тварин із СКТ. Додаткова гостра крововтрата в обʼємі 1,5 % від маси тіла на тлі ЧМТ, ТТЖ і СКТ суттєво обтяжує інтенсивність порушень антиоксидантно-прооксидантної системи в легенях. Висновки. Суттєве зниження величини АПІ легень виникало після нанесення ТТЖ, порівняно з ЧМТ та СКТ, інтенсивність порушень за яких була практично однаковою. Більші порушення величини АПІ на тлі ТТЖ, порівняно з іншими дослідними групами, були в період пізніх проявів травматичної хвороби – з 14 доби експерименту.