ХАРАКТЕРИСТИКА ФУНКЦІОНАЛЬНОГО СТАНУ АРТЕРІЙ ДРІБНОГО КАЛІБРУ ПІД В ПЛИВОМ ПНЕВМОПЕРИТОНЕУМУ РІЗНОЇ ТРИВАЛОСТІ ТА ЗМОДЕЛЬОВАНОЇ МЕХАНІЧНОЇ ЖОВТЯНИЦІ В ЕКСПЕРИМЕНТІ - ДЗЮБАНОВСЬКИЙ, І. Я.; КРІЦАК, М. Ю. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2025)
Мета роботи: проаналізувати морфометричні зміни показників артерій дрібного калібру діафрагми в умовах пневмоперитонеуму за внутрішньочеревного тиску 10 мм рт. ст. різної тривалості при змодельованій механічній жовтяниці. Матеріали і методи. Для проведення експериментального дослідження було відібрано 55 статевозрілих білих щурів репродуктивного періоду (6–7 місяців) масою (225,0±15,0) г. Тварин поділили на 4 групи: контрольну – особини з механічною жовтяницею і 3 дослідні, де моделювалась жовтяниця і пневмоперитонеум протягом 1, 2 та 3 год відповідно до номера групи. В кінці експерименту відбирали макропрепрат діафрагми і проводили визначення морфометричних показників. Результати. Внаслідок дії модельованих патологічних процесів спостерігалось збільшення показників зовнішнього діаметра артерії від 5,9 до 6,7 %, зменшення внутрішнього діаметра судини – від 24,6 до 25,4 %. Індекс Вогенворта підвищувався у 2,1 раза. І закономірно збільшувалась товщина медії із 17,1 до 18,7 %. Зміни даних показників свідчили про порушення кровопостачання органа, різкого зниження пропускної здатності судин даного типу. Показники параметрів висоти ендотеліоцитів та діаметра їх ядер зменшувались, однак статистично достовірної різниці не виявлено. Значно збільшувався показник відносного об’єму ушкоджених ендотеліоцитів із (3,32±0,24) % до (29,50±0,21) % у ребровій частині діафрагми і від (4,03±0,11) % до (30,70±0,14) % у поперековій частині, що свідчило про ознаки ендотеліальної дисфункції. Ці зміни потрібно враховувати у клінічній практиці лікарів хірургічних відділень, де поширена практика лапароскопічних операційних втручань, для кращого розуміння впливу пневмоперитонеуму на організм людини і діафрагму зокрема, яка відіграє важливу роль в акті дихання і легеневій екскурсії. Висновки. Отримані результати вказують на те, що пневмоперитонеум, створений вуглекислим газом, призводить до змін морфометричних параметрів артерій дрібного калібру, які прямопропорційно залежать від тривалості останнього.