ОЦІНКА РЕЗУЛЬТАТІВ ЗАСТОСУВАННЯ ЛАПАРОСКОПІЧНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У КОМПЛЕКСНОМУ ЛІКУВАННІ ПАЦІЄНТІВ З УСКЛАДНЕНИМИ ФОРМАМИ РАКУ ОБОДОВОЇ КИШКИ - КУБРАК, М. А.; ЗАВГОРОДНІЙ, С. М.; ДАНИЛЮК, М. Б. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2025)
Мета роботи: проаналізувати результати використання лапароскопічних методів у комплексному лікуванні пацієнтів з ускладненими формами злоякісних захворювань товстої кишки. Матеріали і методи. Проспективне когортне дослідження проведено у хірургічних відділеннях КНП «Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги» ЗМР та КНП «Міська лікарня № 7» ЗМР у період з 2020 р. до 2023 р. Досліджувана група включала 109 (100 %) пацієнтів з ускладненими формами раку товстої кишки. Гендерна структура групи показала незначну перевагу пацієнтів жіночої статі – 57 (52,29 %) над чоловіками – 52 (47,71 %). Середній вік хворих становив (69,78±16,37) року. Статистичний аналіз проводили за допомогою STATISTICA 13.0 (TIBCO Software Inc.) та MICROSOFT EXCEL 2013. Дані представлені як середнє значення ± стандартне відхилення (M±m) для нормально розподілених даних та медіана Ме (Q1; Q3) для даних, розподіл яких відрізняється від нормального. Статистичну різницю між групами оцінювали за допомогою U-критерію Манна – Уїтні. Результат вважався статистично значущим при p<0,05. Результати. Лапароскопічні методи застосували у 31 (28,44 %) пацієнта. В 7 (6,42 %) хворих лапароскопічну операцію завершили конверсією шляхом лапаротомії. У 71 (65,13 %) пацієнта використали первинну відкриту операцію шляхом лапаротомії. Післяопераційні ускладнення виникли у 6 (19,35 %) хворих після лапароскопічних операцій та в 32 (41,03 %) – після лапаротомії, p=0,0286. Ранові ускладнення траплялися частіше в групі, де виконано лапаротомії, – 17 (21,79 %) проти 1 (3,23 %) у лапароскопічній групі, p=0,0083. Структура загальнохірургічних ускладнень була подібною між групами. Смертність становила 5 (16,13 %) у лапароскопічній групі та 18 (23,08 %) – в підгрупі лапаротомії, p=0,3781. Середня тривалість перебування у лікарні склала 10,00 (8,00; 13,00) діб для лапароскопічних операцій та 19,00 (13,00; 27,00) діб – для лапаротомій, p=0,0011. Результати підтверджують переваги лапароскопічних операцій над відкритою онкохірургією ускладнених форм раку ободової кишки та вказують на можливість використання цих методів за умови правильного відбору пацієнтів та адекватної передопераційної підготовки. Висновки. Лапароскопічні методи хірургічних втручань можна безпечно застосовувати в лікувальному комплексі хворих з ускладненими формами злоякісної патології товстої кишки, зменшуючи рівень ускладнень, летальності та тривалості перебування хворих у стаціонарі.