ЕФЕКТИВНІСТЬ СТАТИЧНИХ РЕКОНСТРУКТИВНИХ МЕТОДІВ У ЛІКУВАННІ ТРИВАЛОГО ПАРАЛІЧУ ЛИЦЕВОГО НЕРВА - ВАЛІХНОВСЬКИЙ, Р. Л. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2025)
Мета роботи: оцінити ефективність статичних реконструктивних втручань, зокрема із застосуванням фасціального клаптя широкої фасції стегна у пацієнтів з тривалим паралічем лицевого нерва (ПЛН). Матеріали і методи. Для досягнення мети застосовано клапоть широкої фасції стегна, який фіксували до комісури рота та до темпоральної фасції із тунелюванням через мускуло-апоневротичну систему обличчя. Окрім базових втручань, використовували ад’ювантні процедури – односторонній фейсліфтинг та корекцію ектропіону нижньої повіки за допомогою латерального тарзального шва, що забезпечувало покращення не лише косметичних, а й функціональних характеристик. Статистичний аналіз проведено із використанням Microsoft Excel (Microsoft 365), рівень значущості приймали як p<0,05. Усі етапи дослідження відповідали чинним міжнародним етичним стандартам. Пацієнти підписали інформовану згоду, а протокол дослідження був схвалений Етичним комітетом Інституту хірургії Доктора Валіхновського (ТОВ «Клініка 311»). Результати. У дослідженні представлено клінічні випадки трьох пацієнтів із тривалим ПЛН, яким було проведено реконструктивні операції з описом техніки, періоду реабілітації та результатів. Отримані дані свідчать про високий рівень корекції асиметрії обличчя – успішність втручань досягала 97–98 %, що суттєво перевищує показники класичних динамічних методів (близько 50–52 %). Операції відзначалися відносно короткою тривалістю (60–75 хв), мінімальними крововтратами, а післяопераційні результати зберігалися стабільними протягом року спостереження. Комплексний підхід сприяв активації темпорального м’яза як основного рушія руху кута рота в умовах відсутності функції лицевого нерва. Висновки. Високу ефективність статичних реконструктивних методів у лікуванні тривалого ятрогенного ПЛН, особливо при паралічі понад 24 місяці, коли динамічні техніки малоефективні через атрофію м’язів. Використання клаптя широкої фасції стегна забезпечує стабільну корекцію асиметрії ротової щілини та покращує функціональний і естетичний стан пацієнтів із мінімальними ускладненнями.