КОМПЛЕКСНЕ ЛІКУВАННЯ ВОГНЕПАЛЬНИХ ПОРАНЕНЬ М’ЯКИХ ТКАНИН КІНЦІВОК ІЗ ВИКОРИСТАННЯМ ВАКУУМНОЇ ТЕРАПІЇ - ГЕРАСИМЧУК, П. О.; ОСАДЧУК, Д. В.; ФІРА, Д. Б.; ПАВЛИШИН, А. В. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2025)
Мета роботи: вивчити доцільність та ефективність використання вакуумної (ВАК) терапії в комплексному лікуванні вогнепальних поранень та мінно-вибухової травми м’яких тканин кінцівок. Матеріали і методи. Проведено ретроспективний аналіз лікування 172 хворих із рановими дефектами м’яких тканин після вогнепальних / мінно-вибухових поранень упродовж 2022–2025 рр. Контролювали перебіг ранового процесу за допомогою клінічних, цитологічних, мікробіологічних та морфологічних критеріїв за стандартними методиками. Мікрогемодинаміку нижніх кінцівок досліджували методом лазерної доплерівської флоурометрії. Матеріал для морфологічного дослідження отримували шляхом ексцезійної біопсії. Для проведення ВАК-терапії ран використовували апарат GENADYNE XLR8 Plus (США). Числові результати статистично обробляли за допомогою комп’ютерних програми S-PLUS 2000, Statistica, Excell. Результати. При використанні ВАК-терапії з (4,64±1,27) доби розпочиналося активне формування грануляційної тканини, а до (9,36±1,13) доби ранові дефекти були готові до проведення пластичного закриття. Поряд з цим відмічалося і достовірне зменшення об’єму ранових дефектів (р<0,05). Застосування ВАК-терапії до 6–9-ї доби дозволило зменшити загальну щільність мікроорганізмів нижче критичного рівня, до (4,12±0,45) lg КУО/г. Починаючи з 3-ї доби ВАК-терапії, відбувалося достовірне поліпшення показників місцевої мікроциркуляції ран. Отримані результати дозволили проводити пластичні етапи закриття рани в 1,5–2 рази швидше, ніж без застосування вищезгаданого методу. Середній термін стаціонарного лікування потерпілих склав (33,7±4,6) ліжко-дня. 157 (91,3 %) осіб виписали на подальше доліковування в амбулаторних умовах та реабілітацію. 15 (8,7 %) поранених перевели в лікувальні заклади IV рівня. Висновки. Вакуумна терапія ран є ефективним методом місцевого лікування вогнепальних поранень м’яких тканин, який забезпечує сприятливий вплив на перебіг усіх стадій ранового процесу та дозволяє майже вдвічі скоротити терміни підготовки вогнепальних ран до їх закриття. А, отже, дозволяє зменшити терміни стаціонарного лікування поранених в середньому на (14,5±3,1) ліжко-дня, що має не тільки медичне, а й соціальне значення.