ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДИКИ DOUBLE-GUIDEWIRE TECHNIQUE У СКЛАДНІЙ КАНЮЛЯЦІЇ ЖОВЧНИХ ШЛЯХІВ: РОЛЬ СТЕНТУВАННЯ ПАНКРЕАТИЧНОЇ ПРОТОКИ В ПРОФІЛАКТИЦІ ПОСТ-ЕРХПГ-ПАНКРЕАТИТУ - ПАНИЧЕВ, В. В.; ДЗЮБАНОВСЬКИЙ, І. Я.; ПАНИЧЕВ, ВІК. В. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2025)
Мета роботи: оцінити ефективність профілактичного стентування панкреатичної протоки (ПСПП) у пацієнтів із високим ризиком пост-ЕРХПГ-панкреатиту (ПЕП) при складній канюляції жовчної протоки з використанням методики double-guidewire technique (DGT). Матеріали і методи. Розглянуто 510 випадків ендоскопічної ретроградної холангіопанкреатографії (ЕРХПГ), які спостерігали в КНП «Тернопільська міська клінічна лікарня № 2» упродовж 2015–2024 рр. З них у дослідження включено результати 435 пацієнтів, яких поділили на три групи за нозологією. У випадках складної канюляції застосовували методику DGT, при необхідності – профілактичне стентування. ПЕП визначали за клініко-лабораторними та інструментальними критеріями. Статистичну обробку провели з використанням χ²-критерію Пірсона. Безперервні змінні (вік, рівень амілази) оцінювали за допомогою критерію Стьюдента. Однофакторний дисперсійний аналіз ANOVA використовували для порівняння трьох груп. Для аналізу факторів ризику розвитку ПЕП провели логістичну регресію з урахуванням певних незалежних змінних. Результати. Проаналізовано результати 435-ти випадків ЕРХПГ, що відповідали критеріям включення. Частота ПЕП у групі пацієнтів із холедохолітіазом склала 8,2 %. В групі хворих з високим ризиком при застосуванні методики DGT плюс ПСПП частота ПЕП становила 7,8 %, тоді як при канюляції за допомогою single-guidewire technique (SGT) без стентування – 19,7 % (p=0,03). Усі випадки ПЕП після використання методики DGT плюс ПСПП мали легкий перебіг. В групі пацієнтів із злоякісними стенозами ризик ПЕП траплявся рідше (1,6 %), у групі стриктур – не зареєстровано. Процедури виконували під загальною анестезією з інтубацією та штучною вентиляцією легень (ШВЛ). Профілактично усім пацієнтам вводили ректальний супозиторій «Диклофенак» (100 мг) безпосередньо перед операційним втручанням. Висновки. Методика DGT у поєднанні з ПСПП дозволяє ефективно знижувати частоту ПЕП у пацієнтів із високим ризиком. Впровадження її у клінічну практики суттєво покращує результати ендоскопічних втручань.