ФАКТОРИ РИЗИКУ 30-ДЕННОЇ РЕАДМІСІЇ ПІСЛЯ ХІРУРГІЧНОГО ЛІКУВАННЯ РАКУ ШЛУНКА: ДОСВІД ОДНОПРОФІЛЬНОГО ЦЕНТРУ - КОНДРАЦЬКИЙ, Ю. М.; КОВАЛЬ, Н. О.; КОЛЕСНИК, А. В.; ШУДРАК, Є. А.; ДОБРЖАНСЬКИЙ, О. Ю.; ПЕПЕНІН, М. О.; ГОРОДЕЦЬКИЙ, А. В.; СВІЧКАР, Я. О.; УКРАЇНЕЦЬ, І. О.; КОЗАК, Є. О.; et al. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2025)
Мета роботи: визначити частоту та фактори ризику 30-денної реадмісії після гастректомії з приводу раку шлунка в умовах однопрофільного онкохірургічного центру. Матеріали і методи. Проведено ретроспективне одноцентрове дослідження 145 пацієнтів, які перенесли хірургічне лікування у 2024 р. Аналізували клінічні, демографічні, нутритивні параметри, супутню патологію, тип операції, ускладнення. Проводили уні- та мультиваріантний аналізи для ідентифікації незалежних факторів ризику. Результати. Частота 30-денної реадмісії становила 9,7 %. Основними причинами були шлунково-кишкові ускладнення, інфекції, декомпенсація хронічної патології. Незалежними факторами ризику виявлено: наявність саркопенії (OR=3,92; 95 % CI: 1,54–9,94), післяопераційні ускладнення Clavien-Dindo ≥II (ВШ=2,61; 95 % ДІ: 1,18–5,78), тривалість операції >4 год (ВШ=2,45; 95 % ДІ: 1,01–5,94). Отримані результати узгоджуються з літературними даними щодо мультифакторної природи реадмісій. Особливу роль відіграють нутрітивний статус та фізіологічна вразливість. Висновки. Своєчасна оцінка нутрітивного статусу, саркопенії та оптимізація післяопераційного нагляду здатні знизити ризик реадмісії.