АНАЛІЗ ВЛАСНИХ РЕЗУЛЬТАТІВ ХІРУРГІЧНОГО ЛІКУВАННЯ ПАЦІЄНТІВ ІЗ ГОСТРИМ КАЛЬКУЛЬОЗНИМ ХОЛЕЦИСТИТОМ З ВИКОРИСТАННЯМ ЛАПАРОСКОПІЧНОЇ ХОЛЕЦИСТЕКТОМІЇ - ДЕЙКАЛО, І. М.; ОСАДЧУК, Д. В.; ГЕРАСИМЧУК, П. О.; ФІРА, Д. Б. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2025)
Мета роботи: проаналізувати власний досвід лікування гострого калькульозного холециститу з використанням лапароскопічної холецистектомії. Матеріали і методи. Проведено ретроспективний аналіз лікування 685 пацієнтів із неускладненим гострим калькульозним холециститом (ГКХ), які перебували на стаціонарному лікуванні упродовж 2021–2024 рр. Ультразвукове дослідження (УЗД) органів черевної порожнини проводили на апаратах Alpinion E-CUBE i7 та Esaote mylab seven. Усі лапароскопічні холецистектомії (ЛХ) виконували під загальним наркозом із використанням інструментально-апаратного комплексу обладнання виробництва компанії Karl Storz IMAGE 1. Ефективність лікування оцінювали за тривалістю перебування у лікарні до та після операції, тривалістю операції, частотою конверсій та інтраопераційних ускладнень, а також за ускладненнями післяопераційного періоду і смертністю пацієнтів. Статистичну обробку проводили із використанням пакета статистичних програм SPSS 20.0 for Windows. Результати. Під час обстеження з найбільш характерних діагностичних симптомів ГКХ були: постійний або нападоподібний біль у правій підреберній ділянці в 100 % хворих; симптом Мерфі – у 92,5 % випадків; підвищення С-реактивного білка – 62,5 % хворих; підвищення рівня лейкоцитів – 97,8 % пацієнтів. При проведенні комплексного обстеження у 87,4 % хворих було встановлено наявність низки супутньої патології. Основним методом візуалізації ГКХ було УЗД, яке виконано 100 % хворих. Переважну кількість операційних втручань виконали в терміни до 76 год із моменту госпіталізації (78,8 %, р<0,001). Найчастішими ускладненнями ГКХ були: емпієма жовчного міхура – 22,7 %, водянка жовчного міхура – 12,5 %, місцевий перитоніт – 13,8 %, паравезикальний абсцес – 6,5 %, перфорація жовчного міхура – 0,8 %. Висновки. Своєчасне клінічне обстеження, проведене у повному об’ємі, дозволяє встановити діагноз ГКХ та в найкоротші терміни визначити показання для операційного лікування. А, отже, рання ЛХ дозволяє зменшити травматичність операційного втручання, кількість інтра- та післяопераційних ускладнень, та значно скоротити терміни стаціонарного лікування та реабілітації хворих.