ОЦІНКА РІВНЯ КИСЛОТНО-ОСНОВНОГО СТАНУ В УМОВАХ ХРОНІЧНОЇ АРТЕРІАЛЬНОЇ ІШЕМІЇ ПРИ ПРОВЕДЕННІ РЕКОНСТРУКТИВНИХ ОПЕРАТИВНИХ ВТРУЧАНЬ - КОСТІВ, С. Я.; ЦЮПРИК, Н. І.; КОСТІВ, О. І. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2025)
Мета роботи: вивчити показники кислотно-основного стану (КОС) у пацієнтів із стенотично-оклюзійним атеросклеротичним процесом інфраінгвінального русла із супутнім цукровим діабетом (ЦД) та без в умовах проведення реконструктивних втручань. Матеріали і методи. Проведено аналіз обстеження та хірургічного лікування 241 пацієнта. Хворих поділили на 2 групи. У першу (I) увійшли 144 (59,7 %) пацієнти з атеросклеротичним стенотично-оклюзійним процесом інфраінгвінального сегмента, в другу (II) – 97 (40,2 %) з атеросклеротичним стентично-оклюзійним процесом інфраінгвінального сегмента із супутнім ЦД 2 типу. За типами проведених оперативних втручань (ендоваскулярні та гібридні) хворих із кожної групи поділили на дві підгрупи: А та В. У ІА-підгрупу увійшло 98 (40,6 %) осіб із атеросклеротичним стенотично-оклюзійним процесом інфраінгвінального сегмента, яким виконано ендоваскулярну реваскуляризацію, в ІВ-підгрупу – 46 (19,0 %) пацієнтів, які перенесли гібридні методи втручання. ІІА-підгрупу склали 63 (26,1%) хворих на атеросклероз інфраінгвінального сегмента і супутній ЦД 2, яким проведено ендоваскулярні операції, ІІВ – 34 (14,1 %) хворим виконано гібридні втручання. Результати. Визначення показників КОС проводили на декількох етапах дослідження. У пацієнтів із ІА-підгрупи до операції та в інтраопераційному періоді спостерігалося зниження рівня водневого показника (pH) на 0,4 та 1,1 % відповідно. pH-фактор у ІВ-підгрупі знаходився нижче від норми (1,1%) на доопераційному етапі та на 1,9 % в інтраопераційному періоді. Вміст бікарбонатів (HCO3–), базової надлишковості (BE–) та Cl– був знижений, а лактату – підвищений до лікування. Концентрація йонів водню в осіб із ІІА-підгрупи знаходилась нижче від меж норми на 2,7 % до проведення операції, на що впливало зменшення показників парціального тиску кисню (pO2), HCO3–, ВЕ– та підвищення рівнів парціального тиску вуглекислого газу (pCO2), лактату, кетонових тіл. Вміст кетонових тіл у пацієнтів із ІІА-підгрупи до реваскуляризації перевищував норму на 33,3 %. Рівень рН в осіб із ІІВ-підгрупи до оперативного втручання становив 7,04, і перевищував норму на 4,2 %. Після корекції даних порушень на інтраопераційному етапі, у ранньому та пізньому післяопераційних періодах показник pH був у межах норми. Зсув метаболічних показників HCO3–, ВЕ– відбувався у бік зниження, а рівні pCO2, Na+, K+, Cl–, лактату, кетонових тіл – підвищувались. Висновки. В умовах хронічної артеріальної ішемії нижніх кінцівок відбуваються порушення КОС, найважливішими з яких є метаболічний ацидоз, гіперкаліємія та зміни у рівні рCO2. Відновлення кровотоку є важливим етапом для нормалізації КОС та покращення метаболізму в тканинах.