КОНЦЕПТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ТЕРМІНОЛОГІЇ ТА ВИБОРУ ТЕРМІНІВ ОПЕРАЦІЇ У ХВОРИХ НА ГОСТРИЙ ОБТУРАЦІЙНИЙ КАЛЬКУЛЬОЗНИЙ ХОЛЕЦИСТИТ - ОНИСЬКІВ, М. О.; ДЗЮБАНОВСЬКИЙ, І. Я. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2025)
Мета дослідження: розпрацювати сучасні питання термінології та вибору термінів лапароскопічної холецистектомії на основі оцінки стадійності запального процесу, загальних клінічних та локальних морфологічних критеріїв гострого обтураційного калькульозного холециститу. Матеріали і методи. Проаналізовано результати 408 хворих із гострим холециститом. Виділено групи пацієнтів за давністю захворювання у терміни: до 3 діб, 3–5 діб, 6–10 діб із моменту першого нападу жовчної коліки. Оцінено стадійність гострого холециститу залежно від тривалості обтурації міхурової протоки та супутньої патології. На цій основі запропоновані терміни виконання лапароскопічної холецистектомії підтверджують морфологічні дослідження видалених жовчних міхурів у відповідні терміни операції, а також дані кореляційного аналізу факторів гострого холециститу. Результати. Доведено, що в патогенезі ремоделювання структурних компонентів жовчного міхура відіграють глибокі гемодинамічні розлади та пролонгація запального процесу, що обґрунтовують вибір ранніх термінів виконання лапароскопічної холецистектомії (у межах 12–24 год) після встановлення діагнозу. Висновки. Розпрацьована модель гострого «хірургічного» холециститу на основі гострого обтураційного калькульозного холециститу суттєво покращить результати лапароскопічної холецистектомії у різні післяопераційні терміни.